Pražská burza vstoupila do nového týdne mírným růstem

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. listopadu (ČTK) - Pražská burza vstoupila do nového týdne mírným růstem. Hlavní index PX si krátce před 11:00 připisoval pětinu procenta na 972 bodů. Rostly téměř všechny tituly v čele s rakouskou Erste Bank, mírně ztrácela pouze společnost ČEZ, vyplývá z výsledků burzy.

Pražskou burzu táhnou vzhůru opět akcie Erste Bank, připisují si 0,25 procenta na 521 korun. Akcie Komerční banky drží vysoké zisky ze závěru minulého týdne a víceméně stagnují kolem 3933 Kč.

Zisky ostatních titulů obchodovaných na pražské burze se většinou pohybují do jednoho procenta, o více než 1,5 procenta posílil pouze developer Orco a mediální CME.

Podporu kupců podle podle Pavola Mokoše z Patria Direct nenalézají akcie ČEZ a dále se propadají. Dopoledne přišly o třetinu procenta na 685 korun. "Šance na odchod z problematické Albánie, kde se ČEZu nedaří vymáhat nezaplacené služby, opět roste, když tuto variantu připustila i mluvčí ČEZu (Barbora) Půlpánová. Akcie ČEZu se tak obchodují nejníže od konce září 2011," uvedl Mokoš a připomněl, že společnost začala v pátek kvůli dluhům odpojovat státní instituce v Albánii, včetně vodáren. Tím však vyvolala ostrou reakci místních úřadů a na základě sobotního rozhodnutí soudu je musela opět připojit. "V pátek také albánský regulátor pohrozil firmě ztrátou licence. V takovém případě by ČEZ nemohl dále v zemi působit. Pokud k tomu dojde, ČEZ zváží i mezinárodní arbitráž," dodal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK