Portugalsko prošlo dalším testem, může čerpat další část pomoci

19.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Lisabon 19. listopadu (ČTK) - Portugalsko úspěšně absolvovalo i šestou čtvrtletní revizi plnění úkolů, na nichž se dohodlo s mezinárodními věřiteli, tedy s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Znamená to, že se zemi otevírá cestu k uvolnění další tranše úvěru, tentokrát v objemu 2,5 miliardy eur (asi 63,5 miliardy Kč). Ministr financí Vítor Gaspar nicméně řekl, že země stále čelí řadě rizik.

Věřitelé byli v Portugalsku od 12. do 19. listopadu a zkoumali, zda Lisabon postupuje v reformách podle plánu. Zjistili přitom, že země zadané úkoly plní v zásadě podle plánu. Portugalsko by se tak mělo už příští rok vrátit na kapitálové trhy a opět se financovat tam. V současné době to ale ještě není možné.

Věřitelé i vláda v Lisabonu očekávají, že portugalská ekonomika příští rok vykáže propad o jedno procento. To bude lepší výsledek než letos, kdy se očekává propad hrubého domácího produktu asi o tři procenta. Během roku 2014 se má země postupně vrátit k růstu, který má za celý rok činit zhruba 0,8 procenta.

Portugalsko teď zažívá největší hospodářské problémy od 70. let minulého století. Odhady hospodářského propadu na letošní a příští rok po revizi plnění úkolů odpovídají odhadům, s nimiž se už počítalo.

"Šestá pravidelná revize byla úspěšně dokončena," řekl ministr novinářům, když obdržel zprávu věřitelů. Až bude Portugalsku vyplacena další tranše pomoci, bude mít z celkového úvěru 78 miliard eur (zhruba dva biliony Kč), vyčerpáno kolem 87 procent.

Ministr upozornil, že značná rizika pro jeho zemi teď představuje vývoj v sousedním Španělsku. To je pro portugalské firmy největším exportním trhem.

Portugalsko o mezinárodní finanční pomoc požádalo loni na jaře, čímž se stalo třetí zemí eurozóny, která nezvládla splácet své závazky. Jako první v roce 2010 požádalo Řecko, na konci téhož roku pak Irsko. Z těchto zemí se situace vyvíjí uspokojivě v Irsku a Portugalsku, velkým problémem však dál zůstává Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK