ITC přezkoumá rozhodnutí, že Apple neporušil patenty Samsungu

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 20. listopadu (ČTK) - Americká Komise pro mezinárodní obchod (ITC) přezkoumá rozhodnutí soudce, podle kterého Apple neporušil patenty jihokorejské společnosti Samsung Electronics při výrobě svých přístrojů iPod touch, iPhone a iPad. Závěrečné rozhodnutí má padnout v lednu. Pokud by ITC zjistila, že Apple patenty porušil, mohl by být zakázán prodej jeho přístrojů v USA.

Soudce správního soudu při ITC v předběžném rozhodnutí v září uvedl, že Apple patenty neporušil. ITC, která může rozhodnutí soudu podpořit, se však rozhodla, že se bude touto záležitostí dále zabývat.

Apple a Samsung vedou právní válku ve zhruba desítce zemí, kde se navzájem obviňují z porušování svých patentů. Obě firmy se snaží ovládnout rychle rostoucí trh s mobilními přístroji. Zároveň přitom ve výrobě úzce spolupracují a Samsung je dodavatelem procesorů, obrazovek a paměťových čipů pro přístroje Applu.

Apple vybojoval velké vítězství letos v srpnu, kdy porota v USA rozhodla, že jihokorejská firma okopírovala hlavní rysy iPhonů a nařídila Samsungu vyplatit Applu odškodné 1,05 miliardy USD (20,8 miliardy Kč). Samsung se proti rozhodnutí odvolal.

ITC uvedla, že požádala o instrukce, jak by měla rozhodovat o patentech spojených se standardy, u kterých se obvykle očekává, že budou poskytnuté k licenci široké škále firem za spravedlivých, přiměřených a nediskriminačních podmínek. Použití standardů zajistí, že přístroje jsou schopné spolupracovat. Některé antimonopolní orgány tvrdí, že je špatné, aby firmy, které vlastní tyto patenty, žádaly o zákaz prodeje přístrojů, které porušují tyto patenty, vyjma mimořádných případů.

Zářijové rozhodnutí soudce se týkalo stížnosti právě na dva patenty důležité pro standard, a to o patent spojený s mobilní technologií 3G a formátem datových balíčků při vysokorychlostním přenosu.

Apple podal na Samsung k ITC podobnou stížnost, ve které obvinil Samsung z kopírování jeho přístrojů iPhone a iPad. Soudce ITC v tomto případě rozhodl, že Samsung porušil čtyři patenty Applu. Konečné rozhodnutí v tomto případě se ITC chystá vydat v únoru, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK