Japonské akcie kvůli vývozcům oslabily, jen stagnoval

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 20. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes ukončily růst, který trval čtyři seance, a oslabily. Investoři se rozhodli vybírat zisky u vývozců, kteří v předchozích dnech silně posílily díky naději, že by příští vláda mohla donutit centrální banku k dalším stimulačním krokům. Ztráty však byly nízké, protože investoři nakupovali firmy ze sektorů, které za dosavadním růstem zaostávaly, jako telekomunikační a maloobchodní firmy. Index Nikkei klesl o 0,1 procenta na 9142,64 bodu, když v předchozích čtyřech seancích stoupl o 5,7 procenta.

Akcie rostly v reakci na výzvu šéfa opoziční strany Šinza Abeho, který má největší šanci stát se novým premiérem, aby centrální banka podnikla další kroky na podporu slábnoucí ekonomiky. Mimo jiné navrhl zavedení záporných úrokových sazeb. Jeho výzvy oslabily jen vůči dolaru, což podpořilo vývozce, kteří se potýkají s poklesem poptávky kvůli pomalému globálnímu ekonomickému růstu.

Oslabovaly hlavně vývozci, v čele s firmami Canon, Honda Motor, TDK či výrobcem stavebních strojů Komatsu. Akciím výrobce spotřební elektroniky Panasonic uškodilo také zhoršení cenového cíle od Deutsche Bank. Naopak rostly mobilní operátoři Softbank a KDDI či maloobchodní firma Fast Reailing.

Japonská centrální banka dnes na svém posledním zasedání před volbami podle očekávání ponechala svou základní úrokovou sazbu v rozpětí nula až 0,1 procenta. Nezměnila ani program nákupu dluhopisů, který rozšířila minulý měsíc. Odolala tak tlaku na další uvolňování měnové politiky od současné opozice. Banka však varovala, že ekonomika zůstává slabá.

Japonský jen v Asii smazal část předchozích ztrát vůči dolaru, zůstal však blízko nejnižší hodnoty za sedm měsíců. Podle analytiků jen zřejmě zůstane pod tlakem i nadále. Jen oslabují výzvy k dalšímu uvolnění měnové politiky v Japonsku.

V závěru asijského obchodování dolar vůči jenu oslabil o 0,1 procenta na 81,28 JPY, když v pondělí stoupl až na 81,59 JPY, nejvýše od konce dubna. K euru se kurz jenu téměř nezměnil, činil 103,98 JPY. Euro vůči dolaru kleslo o 0,2 procenta na 1,2790 USD. Euro oslabilo snížení ratingu Francie agenturou Moody's o jeden stupeň na Aa1, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK