Ceny ropy klesly po zprávě o příměří v pásmu Gazy

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 20. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly poté, co palestinské hnutí Hamas ohlásilo dohodu o příměří s Izraelem. Konflikt mezi Hamasem, který vládne palestinskému pásmu Gazy, a Izraelem v uplynulých dnech tlačil ceny ropy vzhůru.

Severomořská ropa Brent večer zlevnila o 1,54 dolaru na 110,16 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se snížila o 1,79 dolaru na 87,49 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Příměří mezi Izraelem a Hamasem bude podle mluvčího Hamasu vyhlášeno dnes večer a platit by mělo začít o půlnoci místního času (23:00 SEČ). Mluvčí izraelské vlády ale televizní stanici CNN řekl, že dohoda ještě nebyla uzavřena a že se stále jedná.

Násilí na Blízkém východě vzbuzuje mezi investory obavy ohledně vývozu ropy z tohoto regionu. Blízký východ se na celosvětových dodávkách suroviny podílí více než třetinou.

"Za pondělním výrazným růstem (cen ropy) stály obavy z eskalace konfliktu," uvedl analytik Andy Lebow ze společnosti Jefferies Bache. "Takže není překvapivé, že po ohlášení příměří vidíme pokles cen," dodal. Poptávku po ropě tlačí dolů rovněž obavy ohledně vývoje evropské ekonomiky, které posílilo zhoršení úvěrového hodnocení Francie ratingovou agenturou Moody's.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,16 111,70 New York - Nymex WTI leden 87,49 89,28

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK