Bernanke vyzval Obamu a Kongres, aby dohodly rozpočtová pravidla

20.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York/Washington 20. listopadu (ČTK) - Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke vyzval tamní Kongres a úřad prezidenta, aby se včas dohodly na nových rozpočtových pravidlech. Prý tak zabrání nové hospodářské recesi, která by v případě nedohody Spojeným státům příští rok hrozila. Kongres má také zvýšit strop pro zadlužení, aby se Spojené státy nedostaly do technické platební neschopnosti.

Bernanke řekl, že ekonomika by mohla příští rok poměrně svižně růst, ale pouze za předpokladu, že se země vyhne takzvanému fiskálnímu útesu. Tak se nazývá série opatření, která by od ledna automaticky vedla ke zvýšení daní a snížení některých výdajů.

Bernanke na přednášce v Ekonomickém klubu v New Yorku varoval, že bez nutných opatření hrozí ekonomice vážné problémy. V dlouhodobém výhledu pak musí Kongres zajistit snižování federálního dluhu, aby byla ekonomika stabilní a mohla pokračovat v růstu. Současná nejistota podle šéfa Fedu brání růstu výdajů a investic.

"Silnější ekonomika naproti tomu sníží deficit a přispěje k dosažení dlouhodobé fiskální udržitelnosti," řekl Bernanke. V současné době ekonomice podle něj ve výraznějším růstu stále ještě brání dopady globální krize, jak dlouho slabší růst potrvá, ale Bernanke neřekl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK