Jak levně pořídit vánoční dárky

22.11.2012 | , Finance.cz
ÚVĚRY A PŮJČKY


Kolegyně se vám v práci pochlubila, že má již nakoupené téměř všechny dárky? Začínáte být nervózní, protože nejenže nemáte žádný originální nápad, ale letos si musíte ještě vystačit s nižším rozpočtem? Vánoční dárky vás nemusí stát majlant, a přesto mohou být líbivé a neotřelé. Vybrali jsme pro vás několik tipů, kde a jak je pořídit.

Z různých průzkumů vyplývá, že letos lidé utratí za Vánoce podobnou nebo nižší částku než loni. Například podle průzkumu portálu Kasa.cz nakoupí 43 procent respondentů vánoční dárky za 2 až 5 tisíc korun a 37 procent do nich bude investovat od 5 do 10 tisíc korun. Nejvíce aktivní jsou při nakupování vánočních dárků ženy, které je pořizují s předstihem. Začátkem listopadu pořídilo první vánoční dárky 61 % žen. Vyplynulo to z průzkumu, který si nechala zpracovat společnost Home Credit u agentury STEM/MARK. Brzké nakupování vánočních dárků má příčinu nejen v kampani obchodních řetězců. „Dalším důvodem je snaha lidí rozložit si větší vánoční výdaje do delšího období,“ vysvětlil analytik Home Creditu Michal Kozub.

Připravte si rozpočet

Nakoupit dárky na etapy, využít sezónních slev a nejrůznějších akcí, je chytrým tahem. Jenže v současné době je na to již pozdě. Přesto můžete dárky nakoupit levně a rozumně bez zbytečně vysoké investice. Prvním krokem pro racionální nakupování vánočních dárků je rozpočet. Připravte si seznam osob, kterým chcete vánoční dárek koupit a připište si i cenový návrh. Když částku sečtete, pravděpodobně vám vyjde pěkná suma, která dosahuje několika tisíc korun.

Nyní se k rozpočtu opět vraťte a zamyslete se, zda je skutečně nutné kupovat kamarádovi, který na vás minulý rok zapomněl, dárek za 500 korun, pravděpodobně postačí drobnost za 100 korun. Tímto způsobem rozpočet na nákup dárků snižte na přijatelnou mez. Při nakupování dárků si často neuvědomujeme, že se výsledná částka nasčítá. Podobný rozpočet je pro nás psychologickou pomůckou, abysme nepodlehli nástrahám obchodů a neutratili víc, než chceme. (Autorka sama tento způsob praktikuje už několik let a více méně se jí daří vánoční rozpočet dodržovat).

Kde nakoupit levné vánoční dárky

Vybaveni rozpočtem na vánoční dárky, můžete přejít k samotnému nakupování. Nemusíte ale tradičně začínat a končit v obchodním řetězci, kde snadno utratíte peníze za dárky bez nápadu. Možností, kde a jak nakoupit vánoční dárky je mnohem více.

Slevy na internetu

Češi si již zvykli v e-shopech běžně nakupovat, ačkoli podle průzkumu společnosti Home Credit stále povedou kamenné obchody, kde letos nakoupí dárky 82 % dotázaných, v internetových obchodech dárky pořídí 66 % lidí. „Velkým překvapením je, že na nákupy v e-shopech se chystá i střední a starší generace. Ve skupině 60-65 let připouští takovou možnost více než polovina respondentů,“ uvedl Kozub.

V e-shopech je často možné pořídit zboží za nižší cenu než v internetových obchodech a o krok dál jsou ještě slevové portály, kde prodejci zveřejňují různé akční nabídky. Nakoupit zde můžete různé poukazy, zážitkové dárky, ale také hračky. Hitem se postupně stávají i tzv. cashback servery, které vracejí nakupujícím část útraty zpět, zpravidla jde o cca 5 až 15 procent z utracené částky. „Nejvyšší částky, které jsme zákazníkovi za nákup připsali, byly 1 039 Kč a 878 Kč,“ uvedl Václav Pěcháček, provozovatel serveru Refundo.cz.

Slevové kartičky a bonusy

Prozkoumejte svoji peněženku – určitě v ní najdete spoustu kartiček do různých obchodů. Zjistěte, zda jsou aktuální a výhodné. Možná právě na ně můžete pořídit zajímavý vánoční dárek. Na některé z nich získáváte slevy, na jiných si zase střádáte body, abyste slevu nebo produkt získali zdarma. Není ostuda, že je využijete právě na nákup vánočního dárku, pokud obdarovanému udělá radost. Sledujte také předvánoční akce a slevy – některé obchody přicházejí se slevou již před Vánocemi a zdá se, že letošní boj o zákazníky bude zajímavý.

Ručně vyráběné šperky a doplňky

Především ženám a dívkám uděláte radost ručně vyrobeným šperkem nebo doplňkem. Každá z nich totiž ve skrytu duše touží po něčem krásném a originálním. To však neznamená, že je musíte vyrábět sami! Například na portále Fler.cz pořídíte kreativní šperky, dekorace, doplňky do bytu a další výrobky za velmi sympatické ceny.

Bazary a markety

Vánoční čas bývá ve znamení trhů, které otevírají své stánky na řadě náměstí po celé České republice – výrobky se zde ovšem neprodávají zpravidla za výhodnou cenu. Existují ale i alternativní vánoční markety, které pořádají nadšenci do alternativní tvorby. Jedním z nich je například S.O.B. market, který začátkem prosince proběhne v Plzni. Jde částečně o bazar a částečně o prodej designové tvorby. Na podobných marketech můžete pořídit zajímavé kousky za nízké ceny. Nežádoucí není ani návštěva bazaru, starožitnictví či antikvariátu. Vždyť prvorepublikové výtisky knih se prodávají za nízké ceny a vždy potěší krásnou vazbou.

Vlastní tvorba

Ačkoli nejste zrovna zruční, určitě se najde něco, na jehož vzniku jste se podíleli. Zajímavým dárkem může být například domácí zavařenina v pěkné skleničce, kterou pomalujete barvami na sklo. Kamarádce zase můžete objednat tričko s vaší společnou fotkou z dovolené. Babičce nechte vyrobit kalendář nebo jí fotku vnoučka natiskněte na hrneček. Na tyto typy dárků aktuálně poskytují výrobci slevu a pořídíte je proto za zajímavou cenu.

Zeptejte se známých

I nákladnější dárky můžete pořídit levně. Jestliže si váš syn přeje chytrý telefon nebo iPad, zkuste prozkoumat bazary a podívat se na inzertní portály, jako je například Aukro. Elektroniku zde můžete vydražit za příjemnou cenu. Nevadí přece, že nepůjde o nejnovější model. Ptejte se také známých. „Můj syn touží po chytrém mobilu. Řešila jsem to před kolegou v práci, který je blázen do moderní elektroniky. Nabídl se, že má šuplík plný starších typů a že mi nějaký pro syna věnuje za symbolickou cenu,“ svěřila se radostně čtyřicetiletá Alena.

Co dostáváme a co si přejeme

Právě elektronika patří k dárkům, po kterých podle předvánočních průzkumů nejvíce toužíme. Podle průzkumu portálu Aukro.cz darovalo v minulém roce svým blízkým elektroniku 39 % lidí, zatímco letos se pro tento typ dárku rozhodne asi třetina. Téměř polovina z nás pod stromeček nadělí především praktické dárky, jako je oblečení, kosmetika nebo sportovní vybavení.

Štítky:

Autor článku

Jana Poncarová

Jana Poncarová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚVĚRY A PŮJČKY