Deutsche Bank: Riziko státního bankrotu v eurozóně ustupuje

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Riziko, že některá země eurozóny bude nucena vyhlásit státní bankrot, je na ústupu. Nehrozí ani, že by se eurozóna rozpadla. Řekl to šéf německého finančního ústavu Deutsche Bank Anshu Jain, podle něhož pomalé oživení ekonomiky vytváří akviziční příležitosti, hlavně pro investory mimo Evropu.

 

"V zásadě jsme přesvědčeni, že eurozóna zůstane nedotčena," řekl Jain v Dubaji. "Trh už se rovněž přestal obávat, že některá okrajová země vyhlásí státní bankrot, anebo opustí eurozónu," dodal.

Obavy, že by některá členská země mohla eurozónu opustit, jsou na trzích znát už delší dobu. Spekulace hodně přiživuje dluhová krize, která už asi tři roky trápí hlavně jih eurozóny. Nejčastěji se jako kandidát na odchod z eurozóny zmiňovalo Řecko.

Jain také řekl, že krachy bank nezpůsobuje "vadný byznys", ale spíše nedostatek kapitálu či likvidity. Varoval naopak před nadměrnou regulací, která prý může přinést nečekané dopady a omezit tok úvěrů.

"Ačkoliv regulace je pochopitelná a žádoucí, přílišná regulace by přinesla riziko nechtěných následků. Například omezení úvěrů," řekl Jain, který Deutsche Bank řídí spolu s Jürgenem Fitschenem.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK