Hospodaření obcí by mělo v roce 2013 skončit schodkem 0,8 mld Kč

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hospodaření tuzemských obcí by mělo v příštím roce skončit stejně jako letos celkovým schodkem. Schodek by se ale měl snížit z letošních předpokládaných 1,2 miliardy na 0,8 miliardy korun. Uvádí to nový návrh státního rozpočtu na příští rok, kterým se má dnes zabývat vláda. Celkové příjmy obcí by měly asi o miliardu klesnout, zato jejich příjmy z daní by měly vzrůst asi o desetinu na téměř 161 miliard korun.

 

Vývoj letošních příjmů ovlivňuje podle ministerstva financí nepříznivá situace v příjmech z daní i v penězích na investice. Ministerstvo připouští, že se letos nenaplní předpověď daňových příjmů, kterou použilo při sestavování letošního státního rozpočtu, a to asi o 1,5 procenta. Méně peněz obce dostanou hlavně z daně z přidané hodnoty. Na druhé straně by jim měla připadnout část výnosů ze zdanění hazardu.

Pro příští rok očekává ministerstvo nárůst daňových příjmů obcí o 10,4 procenta. Na všech příjmech obcí by se měly podílet ze dvou třetin. Obce by měly v příštím roce získat celkem 242,9 miliardy korun.

Od příštího roku začne platit novela rozpočtového určení daní, která má posílit především příjmy menších obcí a dohromady jim přinést asi 12 miliard korun. Obce a města mají dostávat víc peněz ze sdílených daní, tedy z DPH a daní z příjmů. Naproti tomu čtyři největší města si mají pohoršit.

Téměř 71 procent výdajů obcí by měly tvořit běžné výdaje, jejich objem zřejmě vzroste o 2,1 miliardy na 172,6 miliardy korun. Ministerstvo očekává, že na růst běžných výdajů bude tlačit předpokládané zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku. Výdaje na investice by měly proti letošnímu předpokladu klesnout o 3,6 miliardy na 71,1 miliardy korun.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK