Agentura Fitch plánuje přezkoumat rating Francie ve 2013

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Agentura Fitch hodlá přezkoumat rating Francie v příštím roce. Fitch je poslední ze tří velkých agentur, u které má druhá největší ekonomika eurozóny stále nejvyšší hodnocení úvěrové spolehlivosti, i když s negativním výhledem. V pondělí snížila rating Francie agentura Moody's, třetí agentura Standard & Poor's tak učinila již v lednu.

 

"Francie bude přezkoumána, jak Fitch již řekl, během roku 2013," řekl francouzské rozhlasové stanici France Inter předseda Fitch Marc Ladreit de Lacharriere.

Moody's své rozhodnutí odůvodnila trvalou ztrátou konkurenceschopnosti země a neschopností země řešit strukturální problémy. Vyjádřila rovněž znepokojení nad fiskální situací Francie a rizikem řetězové reakce na dluhovou krizi eurozóny.

Paříž však upozornila, že reakce trhů na rozhodnutí Moody's byla mírná, což ukazuje, že investoři mají stále důvěru v politiku země. Snížení se však rovněž na trzích očekávalo, protože Francie měla od Moody's již od února negativní výhled.

Rozdíl mezi úrokem desetiletých francouzských dluhopisů a úrokem srovnatelných německých dluhopisů dnes činil 75 bazických bodů. Pouze mírně se tak zvýšil ze 72 bodů před snížením ratingu, napsala agentura Reuters.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK