Ceny ropy stouply kvůli obavám o dodávky z Blízkého východu

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply kvůli obavám, že boje mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamas přerostou v širší konflikt, který naruší vývoz suroviny z Blízkého východu. Ten se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 1,32 dolaru na 111,15 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 81 centů na 87,56 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Nejméně 21 zraněných si dnes vyžádal výbuch v autobusu v izraelském Tel Avivu. Izrael výbuch označil za teroristický útok, zatímco hnutí Hamas ho uvítalo jako "hrdinský čin".

Výbuch zchladil naděje na brzké zprostředkování příměří mezi Izraelem a Hamasem. "To je hlavní důvod dnešního růstu cen ropy," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank.

Růst cen ropy však brzdí obavy ohledně dalšího vývoje ekonomiky Spojených států a dluhové krize v eurozóně. USA jsou největším spotřebitelem ropy na světě.

"Napětí na Blízkém východě by mohlo v krátkém období nadále tlačit ceny vzhůru. Domníváme se však, že dominovat budou nepříznivé ekonomické faktory," řekl analytik Jeremy Friesen z firmy Société Générale.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,15 109,83 New York - Nymex WTI leden 87,56 86,75

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK