Pražská rozšířila ztráty hlavně kvůli poklesu akcií ČEZ a bank

21.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. listopadu (ČTK) - Pražská burza dnes rozšířila předchozí ztráty, a to zejména kvůli poklesu akcií elektrárenské společnosti ČEZ, bank a telekomunikačního operátora Telefónica. Naopak nejvíce dnes opět posílily akcie developera Orco. Hlavní index PX ke konci obchodního dne klesl o 0,78 procenta na 962,64 bodu, vyplývá z výsledků burzy.

"Pražská burza během dne postupně navyšovala ztráty navzdory postupně lepšící se náladě na západoevropských burzách," uvedl Pavol Mokoš z Patria Direct. "Pražský index PX potřetí v řadě zaostával za vývojem na hlavních trzích," dodal Miroslav Miroslav Adamkovič z Komerční banky.

Hlavní podíl na dnešním poklesu indexu měly akcie ČEZ, které při vysokém objemu obchodů oslabily o 2,49 procenta na 661,50 koruny. To je podle Mokoše jejich nejnižší úroveň od března 2009.

"Za tímto propadem zřejmě stojí kapitulace některých investorů, kterým dochází trpělivost při pokračujícím poklesu ceny elektřiny, při tom jak řešení prodejů vybraných uhelných elektráren je v nedohlednu a za zhoršující se situace v Albánii," uvedl Mokoš. Cena elektřiny s dodávkou v příštím roce dnes podle něj klesla pátý den po sobě, a míří tak k nejnižšímu závěru od předloňského dubna.

Adamkovič upozornil na spekulace, že vyšší objemy obchodů s akciemi ČEZ v posledních dnech mohou souviset s přechodem obchodování na systém Xetra, kde hrozí nižší likvidita. Na nové platformě Xetra zahájí pražská burza obchodování 30. listopadu.

Podobně jako ČEZ klesly dnes na více než tříleté minimum akcie Telefóniky a také jejich objem obchodů byl nadprůměrný. Ubraly 1,40 procenta na 345 korun, což je podle Mokoše jejich nejnižší cena od února 2009.

Nedařilo se rovněž oběma bankovním titulům. Akcie Komerční banky klesly o 1,04 procenta na 3805 korun a akcie Erste Group Bank ztratily 0,48 procenta na 523,50 koruny.

Cenné papíry těžařské firmy NWR poklesly pátý den po sobě, a to o 1,59 procenta na 74,20 koruny. Mokoš podotkl, že emise posílila v posledních 13 dnech jenom dvakrát. "Cena evropského termálního uhlí s dodávkou v příštím roce klesá na 95,5 dolaru za tunu," dodal.

Orco dnes přidalo více než tři procenta na 67,25 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK