Japonské akcie dík slabému jenu vzrostly na maximum za 6,5 měsíce

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 22. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes opět výrazně vzrostly a jejich hlavní index se dostal na nejvyšší úroveň za šest a půl měsíce. Rostly zejména akcie vývozců elektroniky a automobilů, které podpořil slabý kurz jenu a očekávání, že jeho pokles bude pod tlakem dalšího uvolňování měnové politiky nadále pokračovat.

Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru vzrostl o 1,6 procenta na 9366,8 bodu, maximum od 2. května. Za celý týden získal 3,8 procenta a rostl druhý týden po sobě. V pátek jsou v Japonsku finanční trhy uzavřeny.

Trh táhly vzhůru akcie vývozců jako Toyota, Honda a Canon, které těžily z poklesu kurzu jenu. Investoři čekají, že pokles japonské měny s jeho příznivým vlivem na zisky vývozců bude pokračovat, protože Liberálnědemokratická strana, která je favoritem na vítěze prosincových voleb, slíbila prosazovat co nejvolnější měnovou politiku.

Na devizových trzích kurz jenu dál klesal a vůči dolaru a dalším světovým měnám sestoupil nejníže od počátku dubna. Euro všeobecně posílilo díky oživeným nadějím na řešení problému řeckého dluhu a uvolnění další části záchranného úvěru pro insolventní zemi.

Dolar k jenu se po vzestupu na půlroční maximum v závěru tokijského obchodování vrátil na středeční úroveň 82,48 JPY. Euro k jenu posílilo o 0,1 procenta na 105,95 JPY a vůči dolaru zpevnilo stejným tempem na 1,2846 USD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK