Kypr je již velmi blízko dohodě s věřiteli, řekl prezident

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kypr je velmi blízko dohodě s mezinárodními věřiteli, řekl dnes kyperský prezident Demetris Christofias. Uvedl to poté, co zástupci věřitelské "trojky" po téměř dvou týdnech jednání opustili zemi. Mluvčí ministerstva financí sdělil, že dál se bude o podmínkách finanční pomoci mezi vládou a zástupci věřitelů jednat telefonicky a později se vyjednavači trojky vrátí.

 

"Po tvrdých vyjednáváních s trojkou jsme velmi blízko podpisu memoranda," řekl Christofias v prohlášení zaslaném z Bruselu, kde se prezident účastní dvoudenního summitu Evropské unie. "Zbývá velmi málo problémů a je možné, že se vyřeší velmi brzy," dodal.

Kypr jednal se zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) od konce předminulého týdne a trojka už uzavřela jednání o bankovním sektoru s kyperskou centrální bankou. V minulých dnech řešila s vládou poslední neshody kolem privatizace státního majetku a mezd a důchodů ve veřejném sektoru. Podle zdrojů agentury AP se jedná také o nakládání s budoucími příjmy z podmořské těžby zemního plynu.

Kypr se na EU obrátil s žádostí o pomoc v červnu. Země má problémy kvůli řecké dluhové krizi, hrozí jí vysoké náklady na sanaci dvou největších bank a potřebuje peníze i k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (280 až 408 miliard Kč).

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK