EK chce po Česku lepší využívání dotací a změnu systému výzkumu

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zástupci generálních ředitelství Evropské komise (EK) dnes vysokým tuzemským úředníkům představili v Praze priority, které má podle Bruselu Česko sledovat při využívání evropských dotací v letech 2014-2020. Komise také Česko vybídla k efektivnějšímu využívání dotací a kritizovala nevhodně nastavený systém výzkumu a inovací. ČTK to oznámilo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR).

 

Dnes představená pozice EK je podkladem, na jejímž základě bude komise vyjednávat s Českem o obsahu klíčových dokumentů určujících zaměření a způsob čerpání finančních prostředků z EU pro následující období.

"Po prvotní analýze pozičního dokumentu můžeme konstatovat, že mezi názorem EK a celkovou přípravou na národní úrovni nepanuje zásadní nesoulad," uvedl náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun.

Česko chce efektivnější využívání peněz z EU zajistit užším zaměřením budoucích operačních programů a snížením počtu podporovaných aktivit.

V oblasti výzkumu a inovací chce Česko napravit kritiku EK urychlením posunu národního hospodářství směrem ke znalostní ekonomice. Chce rovněž zvýšit konkurenceschopnost podniků pomocí inovací a kvalitnější vzdělávací systém napojený na trh práce.

Zástupci EK si dnes vyslechli zprávu o postupu národní přípravy na příští programové období. Zásadní změnou má být zmenšení počtu dotačních programů ze současných 17 na osm. Zmizet mají regionální operační programy, které nahradí jeden s názvem Integrovaný regionální operační program. Materiál vymezující budoucí nastavení tuzemského dotačního systému má příští středu projednat vláda.

V období 2007 až 2013 může Česko získat z Bruselu zhruba 778 miliard korun. Celkem úřady proplatily od roku 2007 do začátku letošního září příjemcům dotací asi 369 miliard korun. Podle dřívějšího vyjádření Brauna dostane ČR v dalším období na operační programy zhruba o 20 procent méně peněz ve srovnání se současným obdobím. Vše bude záviset na tom, jak dopadnou aktuální jednání o budoucím rozpočtu EU.

Autor článku

aktualita

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK