Plzeň dá příští rok na investice miliardu Kč, stejně jako letos

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 22. listopadu (ČTK) - Plzeň bude příští rok investovat 1,043 miliardy korun, přibližně stejně jako letos, což je zhruba čtvrtina odhadovaných příjmů městského rozpočtu. V roce 2014 už plánuje vydat na svůj rozvoj jen asi 700 milionů korun a po roce 2014 zatím není naplánována žádná nově zahajovaná investice, řekl ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD).

Hlavními akcemi příštího roku budou výstavba letos zahájeného nového divadla, do nějž půjde 402 miliony Kč, a první etapa nadregionálního kulturního centra 4x4 Cultural Factory v bývalém pivovaru Světovar, kde vznikne ještě městský archiv. Tam dá radnice 75 milionů korun. "Tyto dva projekty, které budou pokračovat ještě další rok, nemají žádný vliv na rozpočet, protože jsou financované z dotace, úvěru EIB a z městského fondu kofinancování dotovaných projektů," vysvětil náměstek. Z dotací EU na ně půjde příští rok 279 milionů korun.

Plzeň dále dokončí úslavský kanalizační sběrač, který spolkne ve dvou letech 150 milionů korun; příští rok 78 milionů Kč. Dalších 74 milionů Kč si vyžádá druhá etapa rekonstrukce Americké třídy, hlavně Wilsonova mostu; v roce 2014 na ni město dá 32 milionů Kč. Rekonstrukce tramvajové trati U Zvonu přijde na 120 milionů korun, z toho příští rok 88 milionů Kč. "Po soutěži očekáváme u všech akcí úspory," uvedl náměstek.

"Po roce 2014 se budou podle právě zaváděných opatření budovat jen ty investice, které nevyvolávají zátěže budoucího provozu. Vidím to na infrastrukturu, silnice, zvelebení zeleně a podobně," uvedl náměstek. V tomto smyslu uvedl jako problematickou akci Světovar. Na stavbu kulturního centra sice peníze město má, ale do budoucích nákladů na provoz by chtělo zapojit neziskový sektor, který by centrum provozoval a žádal o granty. Pokud se nestane zázrak a ekonomika nevystřelí, dodal.

Zatímco v minulých letech hospodařilo město s daňovými výnosy 3,4 až 3,5 miliardy korun, letos s 3,1 miliardy Kč a v roce 2013 počítá se třemi miliardami. Od počátku krize v roce 2009 daňové výnosy klesají, na což radnice reaguje každoročními úsporami výdajů.

"Bez evropských peněz nejsou města schopna zajistit rozvoj. Měla by problémy jen s udržením prostého provozu," uvedl Zrzavecký. Plzeň už se připravuje na nové plánovací období EU do roku 2020. Spoléhá na evropské programy. Konkrétní projekty zatím nepřipravuje, protože stále nejsou jasné oblasti podpory. Loni schválili radní Urbánní dimenze kohezní politiky 2014+. Podle ní by měly dotace směřovat hlavně do dopravy, infrastruktury a vzdělávání. Snažíme se protlačit priority regionu, jsme o kus napřed oproti ostatním, řekl. Do startu nových dotačních programů chce Plzeň opět naspořit peníze do fondu kofinancování projektů EU a po roce 2014 počítá také s úvěry od Evropské investiční banky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK