Ceny ropy mírně klesly kvůli příměří mezi Izraelem a Hamasem

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. listopadu (ČTK) - Ceny ropy dnes klesly poté, co příměří mezi Izraelem a radikálním palestinským hnutím Hamas snížilo obavy investorů o dodávky suroviny z Blízkého východu. Pokles cen však zmírnily příznivé ekonomické údaje z Číny.

Severomořská ropa Brent zlevnila o 27 centů na 110,59 dolaru za barel. Cena barelu americké lehké ropy WTI se snížila o 15 centů na 87,23 USD, napsala agentura Reuters.

Izrael i Hamas zatím dohodu o příměří platnou od středečního večera dodržují. Na Izrael sice dopadlo několik raket, ale Izrael se rozhodl nepovažovat to za porušení dohody a nereagoval na ně. Příměří ukončilo osm dnů vzájemného ostřelování, při kterém zemřelo přes 150 Palestinců a pět Izraelců.

Investoři se obávali, že boje mezi Izraelem a Hamasem přerostou v širší konflikt, který naruší vývoz ropy z Blízkého východu. Ten se na celosvětových dodávkách ropy podílí více než třetinou.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,59 110,86 New York - Nymex WTI leden 87,23 87,38

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK