ECB tlačí na Německo, aby bylo vůči Řecku ochotné ke kompromisům

22.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 22. listopadu (ČTK) - Zástupce Německa v Evropské centrální bance (ECB) Jörg Asmussen tlačí na představitele své vlastní země, aby v otázce pomoci Řecku byli svolnější ke kompromisům. Zdroje agentury Reuters tvrdí, že ministr financí Wolfgang Schäuble naznačil, že by se Řecku dala část dluhu v budoucnu odpustit, pak ale prý svá slova zmírnil. Ministr oficiálně trvá na tom, že dluhy Řecka se odepisovat nebudou.

Německo má největší ekonomiku v eurozóně a zdaleka nejvíce přispívá na finanční pomoc zadluženým členským zemím, především pak Řecku. Berlín ale vede zástup těch, kteří odmítají myšlenku, že by bylo dobré část dluhu Řecku odpustit, aby měla země šanci vrátit se k hospodářskému růstu. Řecko je už šestým rokem v hluboké hospodářské krizi.

Myšlenku, aby ostatní členské země eurozóny Řecku část dluhů odpustily, razí hlavně Mezinárodní měnový fond. Šéfka MMF Christine Lagardeová se kvůli tomu dostala s eurozónou do vážného sporu, a ministři financí se tak zatím nedokázali shodnout, zda je možné Řecku uvolnit další část slibované finanční pomoci.

Takzvaná Euroskupina, což jsou ministři financí eurozóny, se bude pomocí Řecku znovu zabývat v pondělí. Dva předchozí pokusy, které se konaly v minulých dvou týdnech, skončily bez úspěchu. Řecko další peníze potřebuje, pokud se chce vyhnout státnímu bankrotu.

"Ti, kdo chtějí zabránit odpisu dluhu v rukou státních věřitelů a považují to za nepřekročitelné, musejí být připraveni pokročit v jiných otázkách," řekl Asmussen, jehož citoval německý list Passauer Neue Presse. "Všichni musejí ukázat ochotu jít dál, protože je to jediný způsob, jak se v pondělí můžeme dobrat k nějakému výsledku," dodal.

Schäuble zopakoval svůj oficiální postoj, že pokud by ostatní státy eurozóny přistoupily k odpisu řeckého dluhu, bylo by to špatné a v rozporu se zákonem. Reuters se ale odvolává na dva zdroje, podle kterých Schäuble v pondělí v rozhovoru s malou skupinou ministrů v Paříži naznačil flexibilnější postoj. To ovšem bylo ještě před úterní schůzkou Euroskupiny v Bruselu, která skončila fiaskem.

"Já to chápu tak, že Schäuble naznačil určitou 'podmíněnou úlevu od dluhu', ale že pak musel svá slova mírnit," řekl jeden ze zdrojů o schůzce v Paříži. Druhý zdroj jeho slova potvrdil. Německé ministerstvo financí se ale k těmto informacím odmítlo vyjádřit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK