Euro v Asii v nadějích na úvěr pro Řecko dál sílilo

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Singapur 23. listopadu (ČTK) - Kurz eura dnes na asijském trhu dál rostl. Evropskou měnu podporují naděje na dohodu mezinárodních věřitelů, která vyřeší problém řeckého dluhu a povede k uvolnění úvěru pro tuto zemi. Japonský jen po dlouhé sérii oslabování mírně oživil.

Euro k dolaru po 7:00 hodině SEČ posílilo proti čtvrtečnímu závěru o 0,1 procenta na 1,2891 USD a dostalo se na nové maximum od počátku měsíce. Evropskou měnu podpořily už ve středu signály z Německa, které dalo najevo, že v pondělí by se eurozóna a a Mezinárodní měnový fond měly dohodnout na dlouho odkládaném uvolnění úvěrové tranše pro Řecko. Ve čtvrtek k uvolnění úvěru pro Atény vyzval evropský komisař pro měnové záležitosti Olli Rehn.

Euro ve čtvrtek rovněž podpořily údaje o listopadovém zpomalení tempa poklesu aktivity zpracovatelského sektoru eurozóny. Dnes na něj bude mít vliv zpráva o listopadovém vývoji podnikatelské důvěry v Německu.

Japonský jen dnes zastavil dvoutýdenní pokles a jeho kurz vůči dolaru stoupl o 0,2 procenta na 82,28 JPY. Zůstává však blízko čtvrtečního maxima za sedm a půl měsíce na 82,84 JPY.

Jen sráží dolů předpoklady dalšího uvolnění japonské měnové politiky. Co nejvolnější měnovou politiku slíbila prosazovat Liberálnědemokratická strana, která je favoritem na vítěze prosincových voleb.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK