Podnikatelská důvěra v Německu po půl roce poklesu oživila

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 23. listopadu (ČTK) - Podnikatelská nálada v Německu se v listopadu překvapivě zvýšila a zastavila šestiměsíční sérii zhoršování. Index ekonomického institut Ifo stoupl na 101,4 bodu z říjnové úrovně rovných 100 bodů, sdělil dnes mnichovský ústav.

Index Ifo se v říjnu po půlroce propadu dostal nejníže od února 2010. Analytici podle ankety agentury Reuters přitom čekali, že tento měsíc index dál klesne na 99,5 bodu, a nejlepší odhady čekaly růst na 100,3 bodu. Hodnota indexu odráží pohledy představitelů zhruba 7000 firem z celého Německa a je o více než pět bodů nižší než před rokem.

Ukazatel toho, jak podnikatelé hodnotí současnou ekonomickou situaci, stoupl o 0,9 bodu na 108,1 bodu. Složka podnikatelských očekávání se zvýšila o dva body na 95,2 bodu.

Nálada podnikatelů v průmyslu se podle Ifo zlepšila, podíl těch, kdo situaci a vyhlídky hodnotí nepříznivě, však v listopadu stále převažoval nad optimisty. Důvěra v sektoru služeb se naproti tomu mírně zhoršila.

Německá ekonomika ve třetím čtvrtletí mírně zpomalila mezičtvrtletní růst na 0,2 procenta z 0,3 procenta v jarním čtvrtletí. Ekonomové předpokládají, že pokles v eurozóně na konci roku stáhne největší evropskou ekonomiku do záporných čísel, i když Německo by se mělo vyhnout recesi, tedy dvěma čtvrtletím poklesu za sebou.

Německo až do letošního roku dopady krize v ostatních částech eurozóny příliš nepociťovalo. V roce 2010 růst německé ekonomiky dosáhl 4,2 procenta, maxima od sjednocení země, a loni ekonomika vzrostla o tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK