Kypr se dohodl s EU a MMF na podmínkách finanční pomoci

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 23. listopadu (ČTK) - Kypr se s Evropskou unií a Mezinárodním měnovým fondem dohodl na podmínkách finanční pomoci. Dohodu by měla odpoledne potvrdit EU, oznámil dnes podle agentury Reuters mluvčí kyperské vlády.

"Čekáme toto odpoledne na oficiální oznámení z Bruselu," řekl novinářům mluvčí Stefanos Stefanu. Dodal, že vláda už s dohodou seznamuje politické představitele a sociální partnery.

V posledních dvou týdnech jednali v Kypru zástupci Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF), aby dohodli s vládou a centrální bankou konkrétní podmínky pomoci. Ve čtvrtek delegace "trojky" odjela a podle vlády zbývaly vyřešit poslední sporné problémy.

Kypr se na EU obrátil s žádostí o pomoc v červnu. Země má problémy kvůli řecké dluhové krizi, hrozí jí vysoké náklady na sanaci dvou největších bank a potřebuje peníze i k pokrytí rozpočtového deficitu. Očekává se, že záchranný úvěr by se mohl pohybovat mezi 11 až 16 miliardami eur (280 až 408 miliard Kč).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK