Příspěvek na obnovitelné zdroje zůstane příští rok 11,7 mld.Kč

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Státní příspěvek na podporu obnovitelných zdrojů energie zůstane příští rok zachován v současné výši 11,7 miliardy korun. I přes zachování letošní výše příspěvku ale elektřina v příštím roce zdraží. Vyplynulo to z dnešního jednání sněmovního hospodářského výboru s představiteli vlády. Podle původních plánů vlády se měl příspěvek v příštím roce snížit na 9,7 miliardy korun, což by znamenalo výrazné zvýšení cen elektřiny.

 

Jednání výboru se zúčastnili ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS), ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) a prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jaroslav Hanák.

Lidé nyní v ceně elektřiny platí za obnovitelné zdroje 419 korun při každé spotřebované megawatthodině. Příští rok to podle ministra Kuby bude 583 korun za megawatthodinu. Pokud by ale státní příspěvek klesl na 9,7 miliardy, cena by podle Kuby překročila hranici 600 korun za megawatthodinu.

Kalousek na tiskové konferenci řekl, že zvýšení státního příspěvku o dvě miliardy korun nebude mít vliv na deficit státního rozpočtu. Má prý připravené tři varianty, které by umožnily zvýšené výdaje na podporu obnovitelných zdrojů v rozpočtu kompenzovat.

Zvýšení státní podpory pro obnovitelné zdroje je pole Hanáka klíčové pro zachování konkurenceschopnosti českého průmyslu.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK