Airbus získal objednávku na 60 letadel z Číny

23.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Hongkong 23. listopadu (ČTK) - Aerolinie China Eastern Airlines koupí 60 letadel Airbus A320 za 5,4 miliardy USD (106 miliardy Kč). Dohoda je první velkou objednávkou evropského Airbusu od aerolinek z Číny od doby, co Evropská unie oznámila odložení kontroverzního plánu, který počítal se zahrnutím všech leteckých společností létajících do EU do obchodů s emisními povolenkami.

Letadla by měla být dodána v letech 2014 až 2017. Nová letadla mají aerolinkám pomoci uspokojit rostoucí poptávku u letů na krátké a středně dlouhé vzdálenosti, uvedly aerolinky v prohlášení pro hongkongskou akciovou burzu. China Eastern patří mezi tři největší aerolinky v zemi, napsala agentura Reuters.

EU od počátku letošního roku zahrnula všechny letecké společnosti do sytému obchodů s povolenkami. Cílem tohoto kroku bylo omezit vypouštění skleníkových plynů do ovzduší. Mnohé země, včetně USA a Číny, se však postavily proti rozhodnutí a začaly zavádět odvetná opatření. Spor mezi EU a Čínou vedl až k tomu, že Peking zmrazil nákupy letounů Airbus v hodnotě až 14 miliard dolarů. Evropská komise minulý týden navrhla tuto normu zatím "zmrazit".

Airbus letos v objednávkách letadel výrazně zaostává za konkurenční americkou firmou Boeing. Za leden až říjen získal Airbus 403 objednávek na letadla. To je méně než polovina počtu objednávek Boeingu, u kterého si klienti objednali přes tisícovku letadel. Airbus letos plánuje dodat zákazníkům 580 letadel a získat objednávky na 600 až 650 letadel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK