Koruna zahájila týden posílením vůči euru i dolaru

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Česká měna zahájila nový týden posílením vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:45 k euru proti pátku zpevnila o pět haléřů na 25,28 Kč/EUR a vůči dolaru si polepšila o šest haléřů na 19,50 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Koruna je na tom v posledních dnech ve střední Evropě nejlépe a dnes se jí daří hájit páteční zisky, uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Na maďarský forint dolehlo páteční snížení maďarského ratingu od agentury Standard & Poor's, dnes ale dál neoslabuje. "Polský zlotý dopoledne ztrácí po horších datech z maloobchodu a dalších holubičích komentářích z centrální banky naznačujících snížení sazeb v prosinci," dodal analytik.

Podle Vladimíra Pikory z Next Finance se dnes bude čekat na evropské politiky, kurz koruny by proto měl nejprve vyčkávat. "Pokud bude Řecku přiklepnuta pomoc, koruna mírně posílí. Pokud pomoc nepřijde, koruna naopak prudce oslabí. Samotné technické indikátory přitom dávají koruně ještě prostor k posílení," míní Pikora.

Euro k dolaru se kolem 10:45 obchodovalo na 1,2961 USD/EUR. "Závěr minulého týdne byl pro eurodolar úspěšný. Kurz se přiblížil 1,30 USD/EUR, vysoko byl ještě dnes ráno, pak ale obrátil," uvedl Vlk. Doplnil, že náladu na trzích pokazil výsledek voleb v Katalánsku a zdrojem nervozity je stále Řecko.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK