Eurozóna se pokusí odblokovat peníze pro Řecko a řešit jeho dluh

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 26. listopadu (zpravodaj ČTK) - Eurokomisař pro měnové a hospodářské záležitosti Olli Rehn před dnešním jednáním ministrů financí eurozóny a zástupců Mezinárodního měnového fondu (MMF) vyzval, aby rozhodli u uvolnění blokovaných miliard eur ze záchranného balíku pro Řecko.

Mezi ministry a zástupci MMF doposud existovaly různé pohledy na to, co dělat. V posledních dnech se hovořilo zejména o tom, jestli je řecký dluh trvale udržitelný a jak dál postupovat ve snahách o jeho snížení na hranici kýžených asi 120 procent hrubého domácího produktu.

Toho mělo být podle původních plánů dosaženo do roku 2020, jenže v poslední době se objevily vzhledem ke stavu tamní ekonomiky a postupu reforem obavy, jestli je to reálné. Dluh totiž příští rok vystoupá podle odhadů až někam na hranici 190 procent HDP.

Na stole je tak i možnost, že by Aténám mohla být případně část dluhu odpuštěna, například formou snížení úroků. Evropská centrální banka by se také mohla vzdát zisku z řeckého dluhopisového portfolia.

"Řecko udělalo, co mělo udělat. Nyní je na řadě Euroskupina a MMF," řekl Rehn při příjezdu na jednání. "Je nezbytné, abychom mohli přijmout rozhodnutí o platbě během tohoto dne," dodal.

"Udělali jsme výrazný pokrok," řekl ve francouzském rozhlasu tamní ministr financí Pierre Moscovici. Dodal ale, že nemůže garantovat, že bude dohoda. Bylo by však podle něj neodpovědné, kdyby se ministři neshodli, zejména vzhledem k úsilí, které všechny zainteresované strany podstoupily.

Do konce roku by Řecko mělo z dříve odsouhlaseného záchranného balíku, z něhož jsou postupně peníze uvolňovány výměnou za reformy a škrty, získat celkem 44,4 miliardy eur. Z toho více než 31 miliard eur je blokováno již od léta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK