Ceny ropy zahájily týden kvůli Řecku a USA poklesem

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Ceny ropy zahájily týden poklesem. Mohou za to neshody kolem dohody o řeckém dluhu a pomalý pokrok jednání, která mají odvrátit hrozbu tzv. fiskálního útesu ve Spojených státech. Na trhu tak rostou obavy z prohloubení finanční krize v eurozóně a recesi v USA, které by měly negativní dopad na poptávku po ropě.

Kolem 16:10 SEČ cena severomořské ropy Brent klesla o 41 centů na 110,97 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zlevnila o 63 centů na 87,65 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Ministři financí eurozóny a zástupci Mezinárodního měnového fondu se dnes již potřetí za několik týdnů snaží rozhodnout o uvolnění dalších peněz ze slíbené pomoci pro Řecko. Mezi ministry a zástupci MMF doposud existovaly různé pohledy na to, co dělat. V posledních dnech se hovořilo zejména o tom, jestli je řecký dluh trvale udržitelný a jak dál postupovat ve snahách o jeho snížení na hranici kýžených asi 120 procent hrubého domácího produktu.

"Objevují se zprávy, že jednání o řeckém dluhu nepostupují dobře," uvedl analytik Commerzbank Carsten Fritsch. "Wall Street otevřel poklesem a další trhy ho následují." Investoři se obávají, že pokud Řecko nedostane peníze, bude muset vyhlásit bankrot, což spustí mnohem vážnější bankovní krizi a povede k odchodu dalších zemí z eurozóny.

K tomu se přidává pomalý pokrok v jednáních o rozpočtu na příští rok v USA. Pokud se zákonodárci a vláda nedohodnou jinak, začne od příštího roku v USA platit série výdajových škrtů a zvýší se daně. Analytici se obávají, že by se americká ekonomika mohla kvůli tomu propadnout do recese.

Cenu ropy částečně podpořily pokračující násilné protesty v Egyptě. Investoři se bojí, že politická krize v Egyptě způsobená rozhodnutím prezidenta Muhammada Mursího posílit svoji moc na úkor parlamentu a justice by mohla destabilizovat zbytek regionu a narušit dodávky ropy z Blízkého východu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 110,97 111,38 New York - Nymex WTI leden 87,65 87,02

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK