Britskou centrální banku povede šéf kanadské centrální banky

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 26. listopadu (ČTK) - Novým guvernérem britské centrální banky Bank of England (BoE) se napřesrok stane šéf kanadské centrální banky Mark Carney. Vystřídá tak v čele BoE odcházejícího Mervyna Kinga. Oznámil to dnes britský ministr financí George Osborne.

"Je považován za mimořádného centrálního bankéře své generace," řekl ministr na Carneyho adresu. Rozhodnutí je podle agentury Reuters překvapením. Očekávalo se, že Kinga ve funkci guvernéra nahradí jeho náměstek Paul Tucker. King odejde v červenci příštího roku do důchodu.

Britská centrální banka drří svou základní úrokovou sazbu na rekordním minimu 0,5 procenta. Sazba se na této úrovni drží již déle než tři roky. Banka tento měsíc předpověděla, že britská ekonomika se ve čtvrtém čtvrtletí možná vrátí k poklesu a v příštím roce ji čeká pouze pomalé oživování. Tempo hospodářského růstu se podle ní bude napřesrok pohybovat kolem jednoho procenta.

V červenci banka obnovila kvantitativní uvolňování měnové politiky a napumpovala do ekonomiky dalších 50 miliard liber (téměř 1,6 bilionu Kč). Peníze používá na nákup dluhopisů, aby tak pomohla domácímu hospodářství. Od března 2009, kdy snížila základní sazbu na nynější úroveň, již banka na nákupy dluhopisů vyčlenila celkem 375 miliard liber.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK