Pražská burza na rozdíl od hlavních evropských trhů posílila

26.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. listopadu (ČTK) - Pražská burza v úvodu týdne na rozdíl od hlavních evropských trhů posílila. Závěrečný hlavní index PX stoupl o 0,65 procenta na 983,25 bodu. Nejvíc vzrostly akcie těžařské NWR, elektrárenské ČEZ, tabákové firmy Philip Morris, mediální CME a developera Orco. Poklesly jen cenné papíry Komerční banky a operátora Telefónica, vyplývá z výsledků burzy.

Podle Miroslava Adamkoviče z Komerční banky investoři na evropských burzách vyčkávají na výsledek dnešního jednání ministrů financí eurozóny o dalším postupu kauze sanování řeckých financí.

Na pražské burze byla dnes situace přesně opačná a největší zásluhu na jejím růstu měly akcie ČEZ, které stouply o 2,30 procenta na 677 korun. Akcie ČEZ se tak dále dále vzpamatovávají ze čtvrtečního mnohaletého minima. "Investory od nákupu neodradil ani komentář ratingové agentury Moody's, která odhadla rozsah ztrát v Albánii na pět miliard korun," doplnil Adamkovič.

V podobné situaci jako ČEZ jsou i akcie NWR, které dnes přidaly dokonce 5,21 procenta na 76,80 koruny.

Zájmu investorů se znovu těšil také Philip Morris ČR, jehož akcie stouply o 2,74 procenta na 10.788 korun. Dařilo se výrazně i akciím CME, které zdražily o 2,25 procenta na 94,99 koruny.

Přes dvě procenta dnes ještě získaly cenné papíry Orka, a to 2,16 procenta na 68,90 koruny, které podle Adamkoviče reagovaly na páteční zprávu o posílení podílu Radovana Vítka v Orku.

Nedařilo se dnes pouze akciím Komerční banky a Telefóniky. KB přišla o 1,31 procenta na 3850 koruny a operátor klesl o 0,43 procenta na 348,50 koruny.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK