Akcie v Tokiu opět zpevnily, schválená pomoc Řecku podpořila euro

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 27. listopadu (ČTK) - Japonské akcie dnes pokračovaly v růstu a jejich hlavní index vzrostl už čtvrtým dnem v řadě. Náladu na trhu mimo jiné podpořil výsledek jednání ministrů financí eurozóny, kteří v noci na dnešek v Bruselu rozhodli uvolnit další část úvěru schváleného pro Řecko. Ze stejného důvodu se na devizových trzích zvýšil kurz eura.

Hlavní index Nikkei 225 vzrostl o 34,36 bodu a den uzavřel vyšší o 0,37 procenta na hodnotě 9423,30 bodu. Dostal se tak na nové maximum za posledních sedm měsíců. Podobně širší index Topix vzrostl o 0,27 procenta na 781,60 bodu.

Věřitelé Řecka se dohodli na postupu, jak má Řecko snižovat dluh. Atény tak budou muset do roku 2022 dostat zadlužení pod 110 procent hrubého domácího produktu a průběžně plnit dohodnuté podmínky. Věřitelé také Řecku poskytnou 43,7 miliardy eur (asi 1,1 bilionu Kč) - v prosinci nejprve 34,4 miliardy eur, zbytek dá později s podmínkami MMF.

Reakce akciových a devizových trhů ale nebyla nijak silná, protože s dosaženým výsledkem schůzky věřitelů Řecka se počítalo. Euro ale i tak po oznámení výsledku přechodně vystoupilo nad 1,30 USD. Vůči dolaru se tak dostalo nejvýše za poslední měsíc.

V době, kdy končilo obchodování na burze v Tokiu, se euro k dolaru prodávalo za 1,2981 USD, což byl proti hodnotám z předchozího dne v New Yorku pokles o 0,1 procenta. Během noci ale jednotná evropská měna vystoupila až na 1,3010 USD. Vůči japonskému jenu euro zůstalo bez větších změn na 106,44 JPY.

Dolar k jenu odepsal 0,1 procenta a pohyboval se kolem 82 JPY. Japonská měna se tak stabilizovala po vytrvalém poklesu, který vyvolal předpoklad, že prosincové volby v Japonsku přinesou změnu ve vedení vlády a s tím také výraznější uvolnění měnové politiky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK