Koruna dopoledne stagnovala vůči euru i dolaru

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Česká měna dnes dopoledne stagnovala vůči oběma hlavním světovým měnám. Kolem 10:30 byl kurz k euru na pondělních 25,28 Kč/EUR. Vůči dolaru koruna zpevnila o haléř na 19,50 Kč/USD, vyplývá z údajů serveru Patria Online.

"Středoevropské měny po pondělním posílení zůstávají bez větších změn a podobně jako eurodolar své zisky dál nenavyšují," uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Dodal, že z regionu zatím žádné zajímavé zprávy nepřicházejí.

Martin Prokop z Next Finance uvedl, že před korunou nyní stojí bariéra 25,20 Kč/EUR. Česká měna ji může testovat, na její velké proražení se ale sázet nedá. Investoři vědí, že riskují zásah České národní banky proti silné koruně.

Analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák míní, že další posilování koruny se nejeví jako pravděpodobné a v nadcházejících dnech by česká měna měla spíše oslabit. Slabší korunu by měly podporovat i téměř nulové úrokové sazby a možnost případných intervencí ze strany ČNB.

Podle Vlka se pozornost odpoledne zaměří na maďarskou centrální banku. Nedávné zhoršení maďarského ratingu sice znamená pro tamní aktiva dodatečné riziko, zřejmě ale nezabrání dalšímu poklesu úrokových sazeb.

Kurz eura vůči dolaru byl kolem 10:30 na 1,2966 USD/EUR. Vlk poznamenal, že zprávy o Řecku celkově nemají na kurz výrazný vliv, poté co minulý týden už vzrostl na pozitivních očekáváních.

Ministři financí eurozóny, kteří jednali i se zástupci Mezinárodního měnového fondu, se v noci dohodli, že Řecko získá dalších zhruba 44 miliard eur ze záchranného balíku, z nichž více než 31 miliard bylo od léta blokováno.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK