Výrobci skla a keramiky letos očekávají růst tržeb o pět procent

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Tržby v tuzemském sklářském a keramickém průmyslu by letos mohly vzrůst o pět procent na 41,7 miliardy korun. Stejným tempem na 26,8 miliardy korun by se měla zvýšit hodnota vývozu. Na tiskové konferenci to dnes uvedla Asociace sklářského a keramického průmyslu ČR (ASKP), která při odhadech vycházela z údajů firem v odvětví.

Výkonnost odvětví by měla být v roce 2013 podobná jako letos. Rozdílný ale bude pravděpodobně vývoj v jednotlivých oborech, očekává asociace.

Příští rok bude podle ASKP ve znamení zvyšování kvality, inovace a dalších snižování nákladů v energeticky náročném průmyslu. Jednou z možností, jak při výrobě ušetřit, je recyklace odpadového skla. Vedle tradičního sběru skleněných obalů je stále významnější recyklace odpadového plochého skla z rekonstrukcí, demolic či autovraků, které ale zatím neupravuje zákon.

Právě odpadové ploché sklo chce ASKP prostřednictvím připravované úpravy zákona zařadit do recyklačního systému. "Cílem je dostatek kvalitních střepů pro výrobce obalového a plochého skla," uvedla tajemnice ASKP Magda Purkrábková.

V oboru skla a keramiky v Česku působí asi 170 společností, které zaměstnávají zhruba 21.000 pracovníků. Více než dvě třetiny z celkového počtu firem se soustředí na výrobu a zpracování skla.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK