OECD zhoršila výhled pro světovou ekonomiku

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Světová ekonomika by měla v letošním roce stoupnout o 2,9 procenta. V příštím roce by mělo tempo jejího růstu zrychlit na 3,4 procenta. Předpověděla to dnes Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Zhoršila tak svou předchozí prognózu, podle které měl růst letos dosáhnout 3,4 procenta a v příštím roce 4,2 procenta. Největší hrozbou pro světovou ekonomiku je podle OECD dluhová krize v eurozóně.

 

Organizace vyzvala centrální banky, aby se připravily na další uvolňování měnové politiky v případě, že politici nedokážou dluhovou krizi vyřešit. OECD předpokládá, že ekonomika eurozóny letos klesne o 0,4 procenta a napřesrok o 0,1 procenta.

Organizace varovala, že rozdílné finanční podmínky v rámci eurozóny by mohly znamenat hrozbu pro existenci měnové unie, pokud politici nedostanou dluhovou krizi pod kontrolu. Eurozóna by podle OECD měla snížit tlak na omezování vládních výdajů, ale současně pokračovat v reformách.

Souběžné snižování vládních výdajů v téměř všech členských zemích eurozóny podle OECD prohlubuje nynější krizi. Organizace proto vyzvala země, které si to mohou dovolit, ke zvýšení výdajů s cílem podpořit hospodářský růst.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK