Lukašenko obvinil MMF z politikaření, žádá po fondu 3,5 mld. USD

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Běloruský prezident Alexandr Lukašenko obvinil Mezinárodní měnový fond (MMF) z politikaření a vyzval jej, aby zemi zpřístupnil nový úvěrový program v objemu 3,5 miliardy dolarů (asi 68,3 miliardy Kč). Nahradil by tak předchozí pomoc, kterou fond po neshodách s běloruským vedením v roce 2010 ukončil. Lukašenko to řekl v obsáhlém rozhovoru, který poskytl agentuře Reuters.

 

Bělorusko, jakožto bývalá sovětská republika, se zotavuje z platební krize a dopadů následné devalvace měny. Země má příští rok splatit větší část zahraničního dluhu a tento týden chce u asijských investorů sondovat případný zájem o běloruské eurobondy.

Lukašenko je prezidentem od roku 1994 a v zemi, jejíž ekonomice dominují státní podniky, zatím umožnil jen hrstku tržních reforem. Prezident řekl, že Bělorusko splnilo všechny dohody, které s měnovým fondem uzavřelo, a nyní jedná o novém úvěrovém programu. Lukašenko ale prý chce, aby měnový fond přestal k Bělorusku přistupovat politicky.

"Pokud je MMF čistě finanční a hospodářskou organizací, pak se s ním dohodneme. Pokud bude politikařit, pak ty rozhovory potrvají dlouho," řekl Lukašenko. "Jakmile se MF v přístupu k Bělorusku oprostí od politických klišé a politických kritérií, dosáhneme dohody během 24 hodin," poznamenal prezident.

Běloruské úřady tvrdí, že MMF záměrně zdržuje schválení nového programu, který by nahradil předchozí úvěr za 3,5 miliardy eur. Fond jej v roce 2010 ukončil kvůli tomu, že se citelně zhoršily vztahy mezi Běloruskem a Evropskou unií.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK