Fondy:Penzijní připojištění si nyní sjednává až 10.000 lidí denně

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. listopadu (ČTK) - Zájem Čechů o uzavření penzijního připojištění za nynějších podmínek vrcholí, některé penzijní fondy zaznamenávají až 2000 nově sjednaných smluv denně. Celkem by se od října mohl počet klientů penzijních fondů zvýšit o více než 250.000, vyplývá z ankety ČTK mezi penzijními fondy. Koncem září si na důchod tímto způsobem spořilo 4,68 milionu Čechů.

Například PF České pojišťovny v průměru uzavírá 2000 nových smluv denně. "Od začátku října do konce listopadu by to celkem mohlo být až 70.000 nových smluv, v listopadu očekáváme rekordní měsíční objem v historii fondu," řekl ČTK mluvčí fondu Petr Brousil.

"Na našich přepážkách je teď mnohem živěji než kdykoliv předtím, protože 90 procent lidí, kteří je navštěvují, na nich touží právě po uzavření penzijního připojištění," řekl mluvčí PF Allianz Václav Bálek. Denní počet nových smluv se podle něj v listopadu pohybuje kolem 2000 a k tomu zhruba tisícovka žádostí o navýšení úložek. Za říjen byl počet smluv zhruba 21.000, denně jich tedy byla asi tisícovka. Ve srovnání s jarními a letními měsíci je nárůst až pětinásobný, podotkl Bálek.

Rovněž PF České spořitelny denně uzavírá kolem 2000 smluv. Celkově fond čeká podle svého ředitele Aleše Poklopa od října do konce listopadu až 50.000 uzavřených nových smluv. PF Komerční banky uzavírá přibližně tisícovku smluv denně, za dobu od října předpokládá výkonný ředitel fondu Pavel Jirák přes 30.000 nových účastníků.

U PF ČSOB Stabilita si nyní sjednávají penzijní připojištění stovky klientů denně. "Během posledního listopadového týdne čekáme, že si penzijní připojištění sjedná ještě 3000 až 4000 nových klientů. Za říjen a listopad očekáváme, že si penzijní připojištění u fondu Stabilita sjedná 24.000 klientů," odhadla mluvčí ČSOB Pavla Hávová. Do fondu Stabilita letos vstoupilo téměř 80.000 nových klientů, což je více než dvojnásobek proti předchozímu roku.

Také ING PF eviduje denně stovky nových klientů, celkově pak šéf fondu Jiří Rusnok očekává od října okolo 15.000 nových smluv. PF Axa za poslední dva měsíce zaznamenal více než 70procentní nárůst v počtu nově uzavřených smluv proti minulému roku. "V těchto dnech ještě očekáváme zvýšenou poptávku, protože předpokládáme, že si mnoho zájemců o dosavadní penzijní připojištění nechá uzavření smlouvy na poslední chvíli," poznamenala mluvčí Axa Eva Šebestová.

Do konce listopadu je možné vstoupit do penzijních fondů za nynějších podmínek. Poté přeměněné fondy už nebudou ručit za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naproti tomu nabídnou také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Mnoho lidí na poslední chvíli pospíchá a vstupuje do systému za starých výhodných podmínek, řekl ČTK analytik Broker Consulting Jan Šimek. Navíc si také zvyšují pravidelně spořené částky, protože od roku 2013 se mění poskytované státní příspěvky. Minimální měsíčně ukládaná částka, na kterou přispěje stát, vzroste na 300 Kč. Stát bude také nově dávat maximální příspěvek až na tisícikorunovou úložku účastníka.

Lidé se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finanční podpory státu od roku 1994. Na trhu zůstalo devět fondů z původních 44. Od příštího roku se k nim připojí ještě fondy společností Raiffeisenbank a Conseq. Systém penzijního připojištění se nyní mění. Od roku 2013 by si lidé měli moci převádět část sociálního pojištění na individuální účty u soukromých penzijních společností, tedy do takzvaného druhého pilíře. Ty mají vzniknout transformací současných penzijních fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK