Důvěra spotřebitelů v USA stoupla na nový vrchol za téměř pět let

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Spotřebitelská důvěra ve Spojených státech v listopadu stoupla na novou nejvyšší úroveň za téměř pět let. Mezi spotřebiteli zesílil optimismus v pohledu na budoucí vývoj ekonomiky, sdělila dnes organizace Conference Board.

Celkový index spotřebitelské důvěry se zvýšil na 73,7 bodu z říjnové úrovně 73,1 bodu, revidované z původních 72,2 bodu. Obě hodnoty byly nejvyšší od února 2008. Analytici podle ankety agentury Reuters čekali výsledek 73,0 bodu.

Index očekávání vzrostl o 1,1 bodu na 85,1 bodu. Ukazatel hodnocení současné situace naopak klesl o 0,1 na 56,6 bodu.

"V posledních pěti měsících jsou spotřebitelé s ohledem na současnou a očekávanou situaci trhu práce naladěni stále pozitivněji a tento vývoj přispívá k zesilování důvěry," uvedla k dnešní zprávě ředitelka centra spotřebitelského výzkumu Conference Board Lynn Francová.

Podíl respondentů, podle nichž je obtížné získat práci, zůstal tento měsíc na říjnové úrovni 38,8 procenta. Podíl těch, podle nichž je práce dostatek, stoupl o 0,8 bodu na 11,2 procenta.

Ekonomové údaje o spotřebitelské důvěře pozorně sledují a snaží se z nich odvodit budoucí vývoj spotřebitelských výdajů. Ty ve Spojených státech zajišťují více než dvě třetiny ekonomické aktivity.

Hodnota indexu zůstává nadále pod hranicí 90 bodů, která se považuje za ukazatel zdravé ekonomiky. Index byl nad touto úrovní naposledy v prosinci 2007, kdy v USA končilo období konjunktury a začala "velká recese". Nyní je však index vysoko nad rekordním minimem 25,3 bodu z února 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK