Americké akcie v poledne bez větších změn

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 27. listopadu (ČTK) - Americké akcie v první polovině dnešního obchodování smazaly počáteční ztráty a kolem poledne zůstávaly jejich indexy kolem úrovní pondělního závěru. Wall Street ignoroval dosažení dohody zemí eurozóny o pomoci Řecku a zaměřuje se na nová jednání politiků ve Washingtonu o řešení hrozby fiskální krize.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o tři body na 12.963 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 naopak posílil o 0,1 procenta na 1408 bodů a technologický Nasdaq Composite Index stoupl o 0,15 procenta na 2982 bodů.

Akciové trhy ve světě vesměs rostly. Podpořila je noční dohoda ministrů financí eurozóny a Mezinárodního měnového fondu na tom že Řecku do roku 2022 sníží zadlužení pod 110 procent hrubého domácího produktu. Věřitelé mu také uvolní další část pomoci ze schváleného záchranného úvěru.

Demokraté a republikáni v Kongresu se připravují na obnovení rozhovorů o řešení takzvaného fiskálního útesu. Tím se označují automatické výdajové škrty a zvýšené daně, které mají vstoupit v platnost souběžně na přelomu roku a které by mohly ekonomiku Spojených států uvrhnout do recese.

Dnešní příznivé údaje o dalším růstu spotřebitelské důvěry a o růstu zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby trh nijak nepodpořily. "Těm z nás, kdo mají starosti o ekonomiku v roce 2013 ve světle nynější fiskální nejistoty to příliš nepomohlo," řeků agentuře Reuters Hugh Johnson z investiční společnosti Hugh Johnson Advisors LLC.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK