Nezaměstnanost ve Francii je nejvyšší za 14 let

27.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 27. listopadu (ČTK) - Počet lidí bez práce ve Francii v říjnu dále rostl a ocitl se nejvýše za 14 let. Podle zprávy ministerstva práce počet registrovaných žadatelů o práci stoupl v říjnu o 45.400 na 3,103 milionu, což je nejvyšší úroveň od dubna 1998. Zpráva zvýší tlak na vládu prezidenta Françoise Hollanda, aby zastavila ztráty pracovních míst.

Nezaměstnanost ve Francii roste již 18 měsíců za sebou. Ministerstvo práce varovalo, že počet nezaměstnaných by se mohl dále zvyšovat a opatření, která byla zatím přijata, ještě nepřinesla výsledky.

"Tato série negativních čísel o zaměstnanosti pouze zvyšuje naše odhodlání dělat něco, co by zvrátilo tento trend mezi současností a koncem příštího roku," uvedl ministr práce Michel Sapin v prohlášení. Socialistická vláda na počátku měsíce představila balíček opatření, včetně daňových úlev pro firmy, jejichž cílem je zlepšit konkurenceschopnost francouzského průmyslu a ochránit pracovní místa.

Francouzská ekonomika ve třetím čtvrtletí překvapivě vzrostla. Hrubý domácí produkt se podle předběžných údajů zvýšil o 0,2 procenta po poklesu o 0,1 procenta v předchozích třech měsících.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK