USA opět odmítly označit Čínu za manipulátora s měnou

28.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Washington 28. listopadu (ČTK) - Kurz čínské měny je nadále "výrazně podhodnocený", Peking ale s domácí měnou nemanipuluje. Uvedlo to v úterní pravidelné pololetní zprávě americké ministerstvo financí. Washington naposledy označil Čínu za manipulátora s domácí měnou před 18 lety.

Zpráva konstatovala, že Peking kontroluje tempo, v jehož rámci může kurz jüanu růst. Podle ministerstva to ale nenaplňuje zákonné podmínky pro to, aby byla Čína označena za zemi, která manipuluje s měnou.

Označení Číny za manipulátora s měnou by byl spíše symbolický krok, vláda by ale musela zahájit s Pekingem jednání o nápravě. Čínu zpráva označovala za manipulátora s měnou naposledy v letech 1992 až 1994, kdy Peking udržoval dvojí směnný kurz.

Řada zákonodárců z obou stran už od 90. let poukazuje na to, že čínští vývozci získávají výhodu nad americkými výrobci tím, že čínská vláda udržuje uměle nízký kurz měny. V předvolební kampani sliboval republikánský kandidát Mitt Romney, že první den v Bílém domě označí Čínu za "manipulátora s měnou". Zákrok proti Číně za podhodnocenou měnu požadují podnikatelské i odborové organizace.

Vláda Baracka Obamy však musí podle pozorovatelů brát ohledy na to, že Čína je největším věřitelem USA. Zpráva upozornila, že kurz jüanu vzrostl proti dolaru od června 2010 reálně o téměř 13 procent. Nominální kurz se od té doby zvýšil o 9,7 procenta a v úterý vystoupil na zatím poslední maximum 6,2223 CNY/USD.

Podle agentury Reuters vzniká na mezinárodním poli konsenzus, že kurz čínské měny se po desetiletí uměle nízkých úrovní začíná díky postupnému zpevňování blížit ke své adekvátní hodnotě. Mezinárodní měnový fond v červencové zprávě svá vyjádření na adresu čínského kurzového režimu zřetelně zmírnil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK