Maloobchodní tržby v Německu v říjnu výrazně klesly

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 30. listopadu (ČTK) - Maloobchodní tržby v Německu se v říjnu meziměsíčně propadly o 2,8 procenta. Oznámil to dnes spolkový statistický úřad. Analytici přitom očekávali pokles o pouhých 0,2 procenta. Údaje podle agentury Reuters podkopávají naděje, že soukromá spotřeba bude nadále podporovat růst největší evropské ekonomiky.

V meziročním srovnání maloobchodní tržby klesly o 0,8 procenta, zatímco analytici počítali s nárůstem o 1,2 procenta.

Výzkumný institut GfK začátkem týdne předpověděl, že spotřebitelská nálada v Německu se v prosinci mírně zhorší kvůli obavám ohledně dluhové krize v eurozóně a ohledně vývoje světové ekonomiky. Domácí poptávka by však podle GfK měla zůstat natolik silná, aby pomohla odvrátit hospodářskou recesi.

Tempo růstu německé ekonomiky v letošním třetím čtvrtletí podle oficiálních údajů zpomalilo na 0,2 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Institut pro hospodářský výzkum DIW tento týden navíc uvedl, že ve čtvrtém čtvrtletí se růst německé ekonomiky zastavil.

Německá vláda minulý měsíc podle očekávání snížila odhad růstu ekonomiky na příští rok na rovné procento, zatímco v předchozí prognóze počítala s růstem o 1,6 procenta

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK