Na scénu přichází Fed a fiskální útes

30.11.2012 | , Finance.cz
Komentáře Finance.cz


V blízké době budou pro trh zásadní dvě události: zasedání komise americké centrální banky pro operace na volném trhu (FOMC) dne 11. 12. 2012 a fiskální útes.

Zasedání FOMC

Podle mého názoru existuje reálná šance na změnu politiky Fedu, která by se odpoutala od zavedených kolejí. Změna by vycházela z návrhu členů Yellena a Evanse, jejíž podstatou je spojit monetární politiku s ekonomickými cíly. Jednalo by se například o uvolňování měnové politiky, dokud se nezaměstnanost nedostane pod 6,5 %, přičemž inflace nepřekročí 3 % hranici. Tyto signály však už byly vysílány dopředu, a proto na ně trh nebude reagovat nijak přehnaně, přesto jej ale mírně podpoří.

Fiskální útes

Myslím si, že kompromis přijde rychle. Republikáni byli totiž poraženi ve volbách a jejich strana je kompletně demoralizovaná. Strana se hodně propadla v distriktech s početnou nebílou a ženskou populací. Nechtějí tedy ztratit ty poslední voliče odmítnutím spolupráce a následnou vinou za krizi způsobenou „spuštěním“ fiskálního útesu.

Republikáni tedy buďto nebudou mít sílu postavit se demokratům anebo budou chtít dobýt ztracené pozice. Tento vývoj pravděpodobně oslabí dolar. Pokud k fiskálnímu útesu dojde, znamenalo by to pokles HDP až od 4-5 %. To by srazilo trhy dolů a zároveň by to posílilo dolar - stal by se z něj bezpečný přístav pro investory. Určité obavy už nyní potvrzuje fakt, že je dolar mírně překoupen.

Evropa

V delším časovém horizontu Evropa zůstává velkým zdrojem napětí. Pod politickým a sociálním tlakem se bude muset bohatší část eurozóny do půlroku rozhodnout mezi dalšími transfery na jih nebo zeštíhlení měnové unie. Zatím pořád fungují kouzla prezidenta Evropské centrální banky Draghiho, a tak si trhy můžou do doby, než kouzla vyprchají a nahradí je tvrdé škrty, užívat poslední chvíle relativního klidu.

Geopolitické vlivy na dolar

Dolar mohou také ovlivnit změny a napětí buďto v Jihočínském moři nebo na Blízkém Východě. Pravděpodobnost vojenského střetu v Jihočínském moři odhaduji na 10 %. Spíše se obávám útoku Izraele na Írán. Vzhledem k tomu, že v Americe skončily volby, vidím možnost střetu během následujícího čtvrtletí na 40 %. Výsledný dopad na dolar ovlivní celkový rozsah, úspěch a reakce sousedních států. Rozhodně však dolar posílí. Tato situace nebude pro obchodníky jednoduchá, ale pozor by si měli dát především spekulanti na oslabení t dolaru.


Nick Beecroft, hlavní stratég, Saxo Capital Markets UK, Saxo Bank

Autor článku

Nick Beecroft  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Komentáře Finance.cz