EU se staví proti návrhům na větší kontrolu internetu

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 30. listopadu (ČTK) - Evropská unie se staví proti návrhům Ruska a některých afrických zemí na posílení kontroly internetu a zpoplatnění mezinárodního přenosu dat. O pravidlech provozu internetu se příští týden začne jednat na mezinárodní konferenci v Dubaji.

"EU se domnívá, že pro takovéto návrhy neexistuje žádné opodstatnění," uvedla dnes Evropská komise. Dodala, že tento názor sdílí všech 27 členských zemí EU.

Světová konference o mezinárodních telekomunikacích potrvá od 3. do 14. prosince. EU se podle agentury Reuters postaví po bok Spojených států, které již dřív uvedly, že hodlají proti jakýmkoliv internetovým restrikcím tvrdě bojovat. Tento postoj podporují rovněž Kanada, Austrálie, Mexiko a další země.

Řada návrhů na regulaci internetu již vzbudila velký odpor ze strany zastánců svobody projevu a lidských práv. Rusko například požaduje, aby jednotlivé země měly rozsáhlá práva k regulaci obsahu a struktury internetu v rámci svých hranic. Skupina arabských zemí zase prosazuje celosvětovou identifikaci uživatelů internetu.

Eurokomisařka pro digitální agendu Neelie Kroesová tvrdí, že některé návrhy na regulaci představují hrozbu pro rozvoj internetu jako klíčového prvku komerční infrastruktury. "Pevným názorem Evropské unie je, že internet funguje," prohlásila tento týden Kroesová. "Pokud to není porouchané, nespravujte to," dodala.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK