Pivovary Lobkowicz zdraží od prosince pivo v průměru o 4 pct

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 30. listopadu (ČTK) - Společnost Pivovary Lobkowicz zdraží od začátku prosince lahvové i sudové pivo v průměru o čtyři procenta. U nejprodávanějších značek to znamená zvýšení ceny zhruba o 60 haléřů za půllitr. ČTK to dnes řekla mluvčí uskupení, do něhož patří sedm menších a středních regionálních pivovarů, Barbora Kameníková. Hlavním důvodem zdražení je podle ní růst cen výrobních vstupů.

"Po důkladné analýze vstupních cen, především sladovnického ječmene, který je základní surovinou pro výrobu piva, ale i cen energií a pohonných hmot jsme se rozhodli přistoupit k úpravě cen většiny našich výrobků," uvedla Kameníková. Pivovary Lobkowicz naposledy upravovaly ceníky letos v únoru.

Pivovary patřící do skupiny vaří celkem zhruba šest desítek značek pěnivého moku. Její součástí jsou pivovary v Uherském Brodě, Protivíně, Jihlavě, Hlinsku v Čechách, Klášteře Hradišti nad Jizerou, ve Vysokém Chlumci a Černé hoře na Blanensku. Majoritním vlastníkem společnosti je Martin Burda. Menšinové podíly vlastní Grzegorz Hóta, Eva Kropová a generální ředitel Zdeněk Radil.

Během podzimu již kvůli růstu cen vstupů zdražovaly i další pivovary. Například lídr trhu Plzeňský Prazdroj i tuzemská pivovarská dvojka Pivovary Staropramen zdražily pivo v říjnu.

mjr dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK