Ceny ropy dál mírně rostou, Brent je nad 111 dolary

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 30. listopadu (ČTK) - Světové ceny ropy dnes dál mírně posílily a severomořská ropa Brent se dostala nad 111 dolarů za barel. Investoři doufají, že američtí politici se nakonec dohodnou na vyřešení fiskální krize, což zlepší výhled poptávky po energii v největší světové ekonomice.

Cena Brentu stoupla v 16:15 SEČ o 30 centů na 111,06 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI ve stejnou dobu zdražila o půl dolaru na 88,57 dolaru za barel.

Američtí zákonodárci jednají o dohodě, která by odvrátila takzvaný fiskální útes. Obě strany sice přiznávají, že žádný větší pokrok zatím nenastal, trhy však věří, že do konce roku se věc vyřeší. Pokud se zákonodárci a Bílý dům nedohodnou, začnou v USA od počátku nového roku platit automatické výdajové škrty a vyšší daně, což může srazit ekonomiku do recese.

Současná situace na trhu je pro ceny ropy nepříznivá, protože produkce ropy výrazně překonává poptávku a zvyšuje zásoby. Podle ankety agentury Reuters ropný kartel OPEC tento měsíc nadále těží více než milion barelů denně nad svým dohodnutým limitem 230 milionů barelů denně.

Ropu však podporují obavy z eskalace násilí v Egyptě a v dalších zemích Blízkého východu. Investoři mají kvůli tomu strach z narušení dodávek z tohoto regionu.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,06 110,76 New York - Nymex WTI leden 88,57 88,07

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK