Americké akcie mírně klesají, trh sleduje politická jednání

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 30. listopadu (ČTK) - Americké akcie zůstávaly v první polovině dnešního obchodování bez větších změn a v poledne jejich indexy mírně ztrácely. Investoři se nadále zaměřují na jednání o řešení hrozící fiskální krize a čekají na vyjádření prezidenta Baracka Obamy k této věci.

Kolem poledne newyorského času (18:00 SEČ) se Dow Jonesův index snížil o 0,1 procenta na zhruba 13.007 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 oslabil stejným tempem na 1413 bodů a technologický Nasdaq Composite Index klesl o 0,2 procenta na 3005 bodů.

Obama dnes bude v Pensylvánii pokračovat v kampani za zvýšení daňových sazeb pro bohaté, čímž chce řešit obří rozpočtový deficit. Republikáni, kteří ovládají Sněmovnu reprezentantů to odmítají, poukazují na to, že vyšší zdanění bohatých podle Obamova receptu sníží deficit maximálně o několik málo procent, a požadují výrazné snižování mandatorních výdajů. Bez dohody na rozpočtových krocích hrozí na počátku roku ekonomice pád z "fiskálního útesu", což je souběh automatických výdajových škrtů a vyšších daní.

Obchodování je v závěru týdne slabé a rozkolísané a trhy reagují hlavně na jednotlivá vyjádření politiků k jednáním o rozpočtu. Na údaje o poklesu spotřebních výdajů a růstu podnikatelské aktivity na Středozápadě trh příliš nereagoval.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK