ArcelorMittal se dohodl s Paříží ve sporu o vysoké pece

30.11.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 30. listopadu (ČTK) - Největší světová ocelářská skupina ArcelorMittal se dnes večer dohodla s francouzskou vládou na řešení sporu o ocelárnu Florange v severovýchodní Francii. Společnost sice uzavřela dvě vysoké pece, ale nyní slíbila další investice do ocelárny za 180 milionů eur (4,5 miliardy Kč), oznámil francouzský premiér Jean-Marc Ayrault. Propouštění je tak zažehnáno.

Díky investicím rozprostřeným během pěti let Florange nepřijde o žádná pracovní místa, třebaže obě vysoké pece firma prozatím kvůli slabé poptávce po oceli v Evropě neuvede znovu do chodu. Vláda hrozila firmě, že pokud pece uzavře, převezme celou ocelárnu pod svou správu.

"Vláda se rozhodla nejít cestou dočasného zestátnění," řekl Ayrault tři hodiny před stanovenou uzávěrkou jednání o Florange. "Žádné propouštění z důvodu nadbytečnosti nenastane," dodal premiér podle agentury Reuters.

ArcelorMittal potřeboval ve Florange uzavřít kvůli dlouhodobé nerentabilnosti dvě vysoké pece, které zaměstnávají asi 600 lidí z celkového počtu 2700 pracovníků ocelárny. Francouzský prezident François Hollande chtěl pece zachovat otevřené a hrozil, že pokud je firma nechá zavřít, vláda celou ocelárnu zestátní. Později ale svá vyjádření zmírnil a říkal, že mu jde hlavně o pracovní místa.

Hrozby zestátnění posílily obavy investorů ze snahy socialistické vlády vměšovat se do podnikání. Záměr znárodnit ocelárnu tento týden ostře kritizovali přední francouzští podnikatelé.

Ocelářský sektor v Evropě sužuje vysoký přebytek kapacit v době, kdy je ekonomika eurozóny v recesi a na trhu je nadbytek levné oceli z rozvíjejících se zemí. Evropská poptávka po oceli je nyní téměř 30 procent pod svým maximem z roku 2007.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK