Známe vítěze investiční soutěže

03.12.2012 | , Finance.cz
INVESTICE


První investiční soutěž na reálných účtech v České republice již skončila. Nejlepší obchodník zhodnotil počáteční vklad o více než 260 %. Soutěž přilákala mnoho zájemců o finanční trhy. Výhru si neodnesl zkušený trader, ale začínající obchodník.

V pátek 23. listopadu v souladu se zakončením týdenní obchodní seance byla ukončena první investiční soutěž na reálných účtech v ČR. Soutěž společnosti Bossa probíhala ve dvou kolech. To první se konalo na demo účtech. V něm si soutěžící mohli otestovat různé obchodní strategie a investiční techniky. Druhé kolo probíhalo už na účtech reálných. Proto se do něj mohl zapojit kdokoliv, kdo si chtěl vyzkoušet, jak funguje zhodnocování reálných peněz na kapitálových trzích. Z tohoto důvodu se do něj zapojili nejen postupující obchodníci z prvního soutěžního kola, kterým bylo na obchodní účet automaticky připsáno 10 000 korun ale i zkušení čeští tradeři.

Muži versus ženy

Přestože se obou kol zúčastnilo méně žen než mužů, i něžnější pohlaví prokázalo, že umí zhodnocovat peníze. Zasloužila se o to dáma, která obsadila krásné třetího místo v druhém kole soutěže. Soutěžící s přezdívkou Jana1 zhodnotila za tři týdny svůj počáteční kapitál o krásných 180 procent.

V druhém reálném kole jich bylo ještě méně, a to 11,7 procent. Tedy na jednu ženu připadlo 8,55 mužů. I z tohoto důvodu je umístnění ženy na třetím místě velmi obdivuhodným výsledkem, za který bude odměněna částkou 50 000 korun.

Souboj o první místo v druhém kole soutěže byl napínavý až do poslední chvíle. Hlavně v její druhé půlce se vzájemně přetahovali soutěžící s přezdívkou arar (druhé místo se zhodnocením 220,25 %) a kessler (první místo se zhodnocením 260,73 %). Ještě v pátek dopoledne, tedy v poslední den soutěže, je od sebe dělilo jenom necelé procento zhodnocení počátečního kapitálu.

Ropa a měnový pár EUR/USD

Oba obchodníci obchodovali hlavně ropu. Arar ke konci soutěže obchodoval i měnový pár EUR/USD. Zpočátku byl úspěšnější arar a pořadí vzájemného souboje se začalo lámat až v druhé půlce soutěže. Obchodovali objemy od 0,10 do 0,40 lotu a pozice drželi od několika minut po dobu maximálně 24 hodin.

Vzájemný souboj kesslera a arara v druhém kole soutěže

souboj.jpg

Nejpevnější nervy ze všech soutěžících měl pravděpodobně kessler, který za tři týdny soutěže na reálných účtech nejvíce zhodnotil počáteční vklad ve výši 10 000 korun, a to 260, 73 procenty. Krátký přehled deseti nejprofitabilnějších obchodníků druhého kola soutěže zobrazuje tabulka níže.

Tabulka: Výsledné pořadí druhého kola soutěže

vysledneporadi.jpg

Kessler, jakožto absolutní vítěz soutěže, vyhrál hlavní cenu, a to sportovní vůz HONDA CRZ Hybrid, druhému v pořadí ararovi bude na obchodnický účet připsáno 100 000 korun a třetí Jana1 bude odměněna částkou 50 000 korun. Když se výhercům podaří i vítězné finanční prostředky zhodnotit tak úspěšně jako v soutěži, určitě je čekají hezké Vánoce.

Zeptali jsme se vítěze na jeho obchodní strategii

Obchodník s přezdívkou kessler, který se stal absolutním vítězem druhého kola a tedy celé investiční soutěže, obchodoval s reálnými penězi poprvé. Navíc tato investiční soutěž byla i jeho první zkušeností s finančními trhy. Jak sám tvrdí: „S finančními trhy jsem začal až nyní, přestože jsem o nich slyšel již dříve. Na možnosti vyzkoušet si tento druh obchodování mne upozornilo rádio a za to bych mu rád poděkoval.“

Kessler na informace z rádia ihned reagoval a zapojil se už do prvního kola soutěže. V něm se obchodovalo s fiktivními penězi na demo účtech, a tak si investování na kapitálových trzích mohl vyzkoušet každý jak začátečník, tak i pokročilý. To, že kessler má pro dění na finančních trzích cit, potvrzuje i fakt, že se umístil mezi 25 nejlepšími obchodníky tohoto kola a automaticky postoupil do druhého kola s 10 000 Kč na účtu. Po tomto úspěchu nezaváhal chopit se šance a jak sám říká: „Po prvním kole, kde jsem se umístil mezi nejlepšími 25. obchodníky, jsem začal vyhledávat informace a pročetl si knihu, kterou jsem dostal od společnosti Bossa.“

Jak už dnes víme, tak studium se výherci vyplatilo. Zajímalo nás, jakou strategii nakonec po dvoutýdenním samostudiu a přečtení knížky vítěz pro druhé kolo zvolil. „Po prvním kole jsem zjistil, že je velmi těžké soustředit se na více obchodů najednou, a proto jsem do druhého kola vstupoval s myšlenkou, že budu vždy uzavírat pouze jeden obchod. Soustředil jsem se tedy konkrétně na ropu a snažil jsem se uzavírat pozice na kratší časový úsek. Zohledňoval jsem při uzavírání dlouhodobý vývoj a používal jsem indikátor Moving Average. Jelikož jsem uzavíral pozice na kratší dobu, tak jsem se pohyboval na časovém úseku M5-M30.

Jaký měl výherce money management? „Money management jsem pravděpodobně žádný moc neměl. Snažil jsem se jen zhodnotit svěřených 10 000 Kč co nejlépe,“ říká vítěz. Zdá se tedy, že zodpovědný přístup a vzdělávání jsou cesty, kterými by měl jít každý budoucí úspěšný investor. Navíc jak on sám říká: „Všem, co se chystají začít s obchodováním, bych poradil to, že musí mít pevné nervy a být ochotni věnovat hodně svého času analýze instrumentu, do kterého chtějí investovat. Investování na FOREXu vyžaduje být pořád ve střehu a být schopen rychle reagovat na změnu trhu.“

A co plánuje vítěz do budoucna? „O tom, že by se po této soutěži stalo obchodování mým živobytím neuvažuji, ale rozhodně se mu plánuji věnovat i nadále.“

BOSSA
Autorka působí jako hlavní analytička ve společnosti Bossa.

BOSSA – Makléřský dům banky ochrany životního prostředí, působí na polském kapitálovém trhu od roku 1995, řadí se tak mezi nejdéle působících brokery v Polsku.

Autor článku

Michala Moravcová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: INVESTICE