Čínský průmysl se v listopadu po více než roce vrátil k růstu

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Čínský průmysl v listopadu po více než roce obnovil růst. Ukázala to konečná hodnota indexu vývoje aktivity, který sestavuje mezinárodní banka HSBC. Její index vzrostl na 50,5 bodu, zatímco o měsíc dříve byl na 49,5 bodu. Index se opírá o poznatky manažerů firem v soukromém sektoru.

 

Vývoj indexu nákupních manažerů tak potvrzuje, že druhá největší ekonomika světa se postupně zotavuje. Ve třetím čtvrtletí totiž ekonomika vykázala meziroční růst o 7,4 procenta, což bylo nejméně za poslední tři roky. Tempo růstu přitom zpomalovalo sedm čtvrtletí.

Letošní listopad je prvním měsícem od loňského října, kdy index vzrostl nad 50 bodů. To je klíčová hranice, která odděluje růst od poklesu. Pokud je index nad 50 body, znamená to, že aktivita v průmyslu se zvyšuje. Pokud je index pod 50 body, aktivita klesá.

Výsledky, k nimž dospěla banka HSBC, se velmi blíží výsledkům čínského statistického úřadu. Ten o víkendu informoval, že podle jeho zjištění index aktivity v průmyslu v listopadu vystoupil na 50,6 bodu z říjnových 50,2 procenta. Je tak nejvýše za sedm měsíců. Statistický úřad se opírá o jinou metodiku než HSBC.

Autor článku

aktualita  

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK