Ceny ropy stouply kvůli známkám oživení růstu čínské ekonomiky

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 3. prosince (ČTK) - Ceny ropy dnes stouply kvůli známkám začínajícího oživení hospodářského růstu v Číně. Ta je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech.

Severomořská ropa Brent odpoledne zdražila o 46 centů na 111,69 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI se zvýšila o 67 centů na 89,58 dolaru za barel, napsala agentura Reuters.

Čínský průmysl v listopadu podle průzkumu banky HSBC mezi nákupními manažery po více než roce obnovil růst. "Ceny ropy zahájily týden růstem kvůli příznivým ekonomickým údajům z Číny," uvedl analytik Carsten Fritsch ze společnosti Commerzbank. "Svou roli hraje také geopolitické napětí na Blízkém východě," dodal.

Investoři nyní budou čekat na další údaje, které by potvrdily oživení růstu čínské ekonomiky. Čínský hrubý domácí produkt v letošním třetím čtvrtletí stoupl o 7,4 procenta, tedy nejpomalejším tempem od roku 2009.

Výraznějšímu růstu cen ropy brání nejistota ohledně řešení takzvaného fiskálního útesu ve Spojených státech. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent leden 111,69 111,23 New York - Nymex WTI leden 89,58 88,91

pmh dvd

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK