Elektronické mýtné v neděli překonalo celoroční výběr z loňska

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 3. prosince (ČTK) - Výběr elektronického mýtného, které v Česku za použití dálniční sítě platí kamiony a autobusy, tuto neděli překonal loňskou celkovou částku 8,13 miliardy korun. ČTK to dnes řekl mluvčí českého mýtného systému David Šimoník. Celkem by se podle odhadu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) mělo na poplatcích za rychlostní komunikace letos vybrat zhruba 8,5 miliardy korun.

Předpokládaná výše výběru z elektronického mýtného bude letos výrazně menší, než s čím počítala kalkulace ministerstva financí. Ta v souvislosti s 25procentním průměrným zvýšením mýtného poplatku čekala výnos 10,2 miliardy korun.

Důvodem nižšího výběru je především zavedení zvýhodněných sazeb pro dopravce, kteří využívají nákladní vozy s nejekologičtějšími motory s kategorií Euro V a vyšší. Počet vozidel v nejvyšší ekologické třídě podle statistik SFDI meziročně vzrostl o 30 procent. Omlazování vozidlového parku, který jezdí po tuzemských komunikacích, pro SFDI znamená ztrátu za více než 1,7 miliardy korun.

SFDI financuje investice na výstavbu a údržbu silnic, železnic a infrastrukturních staveb na splavných řekách. Podle návrhu rozpočtu by měl letos hospodařit se zhruba 63 miliardami korun včetně dotací z Evropské unie a úvěru od Evropské investiční banky. Z národních prostředků fondu kromě přímé rozpočtové dotace náleží výběry z mýtného, dálničních známek a podíly ze spotřební a silniční daně.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK