Fed: Růst ekonomiky USA napřesrok zrychlí na 2,3 procenta

03.12.2012 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Chicago 3. prosince (ČTK) - Tempo růstu ekonomiky Spojených států by mělo v příštím roce zrychlit na zhruba 2,3 procenta z 1,7 procenta předpokládaných v letošním roce. Míra nezaměstnanosti by však měla vykázat pouze mírný pokles. Vyplývá to z průzkumu, jehož výsledky dnes zveřejnila chicagská pobočka americké centrální banky (Fed).

Míra nezaměstnanosti by podle Fedu měla do konce příštího roku klesnout na 7,6 procenta z říjnových 7,9 procenta. Inflace by měla stoupnout pouze nepatrně na 2,1 procenta z letošních dvou procent, ačkoli centrální banka podporuje domácí ekonomiku rozsáhlým tištěním nových peněz.

Fed v září zahájil třetí kolo takzvaného kvantitativního uvolňování, v jehož rámci se rozhodl nakupovat státní dluhopisy a další vybraná aktiva v objemu 40 miliard dolarů (zhruba 775 miliard Kč) měsíčně. Slíbil, že nákupy budou pokračovat tak dlouho, dokud nebude ekonomika v pořádku.

Americké ministerstvo obchodu minulý týden oznámilo, že hrubý domácí produkt USA se ve třetím čtvrtletí zvýšil o 2,7 procenta, tedy nejrychlejším tempem od posledních tří měsíců loňského roku. Většina ekonomů však očekává, že v letošním čtvrtém čtvrtletí růst zpomalí pod dvě procenta.

Ekonomy nyní znepokojuje zejména takzvaný fiskální útes. Tímto výrazem jsou označovány automatické výdajové škrty a zvyšování daní hrozící na konci roku, které by podle některých analytiků mohly americkou ekonomiku uvrhnout do recese.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK